FLASH MOB „Аз участвам“

Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“  организира честване на международния ден на детето – 1 юни чрез FLASH MOB, под надслов „Аз участвам“,  в подкрепа на правото на децата да участват във вземане на решения. 
Събитието се състоя на 01.06.2016 г  от 11,00 ч в сградата на Комплекса на бул. Марица 142.  Участие взеха всички 110 деца от социалните услуги на Комплекса, деца от други институции и гости – представители на Община Пловдив, неправителствени организации, доброволци и държавни институции, свързани с грижата за деца.

 През 1925 г., в Женева, Швейцария, се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето. Датата 1 юни е избрана и поради факта, че именно на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“. Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита
Декларацията гласи още:
•    Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:
•    Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно - телесно и душевно.
•    Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.
•    Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.
•    Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.
•    Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.
•    Детето има право  на свобода на изразяване на мнение. Това право включва свободата да търси, получава и предава информация и идеи от всякакъв вид и да участва във вземане на решения.
Затова и ние – екипът и децата на КСУ „Олга Скобелева“ посветихме днес 1 юни на правото на детето да участва във вземането на решения. Именно вие – всички наши гости днес, сте опората, която ни подкрепя, за да съхраним това право и да бъдем пълноценни в грижата за децата. 

    

Програмата на детския празник започна с откриване на обновената компютърна зала, реализирана с любезното съдействие на „Нова Трейд“ ЕООД.   Дарението е направено от компанията, бутилираща изворна вода "Бачково" - "Нова Трейд". Залата е напълно ремонтирана и разполага с 10 нови компютъра.След това част от малчуганите имаха възможност първи да тестват обновената компютърна зала като нарисуваха на новите компютри рисунки на тема "Природата и водата". Всички деца получиха и специални подаръци от изворна вода "Бачково". 

"Като социално отговорна компания винаги сме се стремили да бъдем полезни на обществото. Надявам се, че днес подпомагайки усилията на комплекса и дарявайки малките откриватели с тази нова модерна компютърна зала, ние от фирма "Нова Трейд" ще подпомогнем правото им да бъдат част от един по-добър свят, в който да растат достойно и информирано.", каза г-н Иван Иванов, финансов директор на "Нова Трейд".

 

По време на събитието кмета на район Южен - Борислав Инчев и г-жа Нина Гаргова, директор на КСУ "Олга Скобелева" изказаха своята признателност към дарителите, а децата им връчиха специално благодарствено писмо. Сред официални гости бяха и Веселин Козарев, заместник-кмет на район Централен, както и представители на неправителствени организации, доброволци и държавни институции, свързани с грижата за деца. 

Нова Трейд ЕООД е водеща компания за производство и търговия на безалкохолни напитки и бутилира изворна вода "Бачково". Дружеството е създадено през 1997 год. и близо 20 години предлага своя изключително богат асортимент, произведен по най-високи стандарти на българския и световните пазари. Компанията е социално ангажирана и политиката й е насочена към подпомагане на обществения, спортния и културния живот в страната. Партньор е на множество инициативи и конкурси, насочени към насърчаване на млади таланти в различни области. Специално внимание обръща и на образованието, свързано с информационните технологии.

   

 
Обратно