Концерт на ВГ "Бон Мин" посветен на Мария Топчиева

На 14.04.2016 г, от 18,00 ч, във Военен клуб - Пловдив, Вокална група "Бон Мин" към Комплекс за социални услуги "Олга Скобелева" изпълни концерт посветен на своя основател и дългогодишен художествен ръководител - Мария Топчиева. 

Вокална група „Бон Мин“ е създадена през 2007 г, с подкрепата на Асоциация „Бон Мин“ – Франция. Основател на групата, музикален и художествен ръководител е Мария Топчиева.  Мария Топчиева е завършила  магистърска степен в Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, със специалност „музикална педагогика“, носител на педагогическо звание „старши учител“, I-ви клас квалификация за изключителен принос в българското музикално образование, автор на учебници по музика за начален курс, автор на статии за иновационното развите на музикалните способности на децата в училищна възраст, автор на много училищни музикално-театрални постановки, носител на национални награди и медали в сферата на любителското художествено творчество. Творческия и житейски път на Мария Топчиева завърши на 6.11.2015 г. В нейна памет, децата и младежите от ВГ "Бон Мин" изпълниха богат репертоар на известни български чуждестранни хитове на изпълнители, предоставили безвъзмездно правата за ползване на текст, музика и аранжимент .

Изявите на групата през годините са на местно и национално ниво и включват концертни изпълнения, участия във фестивали и конкурси,  мероприятия на институцията и фирмени събития на дарители. Групата  участва активно в културния живот на Община Пловдив. Носител на награди от конкурса „С песен и обич творим добро“.
ВГ „Бон Мин“  има  издадени 3 рекламни албума с песни, включващи богат репертоар от народна, естрадна и поп музика.  Албумите са издадени със спонсорство на фирми и организации и се разпространяват с благотворителна цел.
Изявени вокалисти на групата са Илияна Якова, Цветана Асенова, Николитта Карин-Въкова, Айдуан Ахмед. Детският ентусиазъм и творчество вдъхнови и привлече към състава на групата педагози и психолози от Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“ и през 2011 г Сборна формация „Бон Мин“ записа песента на Тони Димитрова „Навън е ден“.
ВГ „Бон Мин“ развива съвместна творческа дейност с ДВФ „Омайниче“, с диригент Таня Орманова. От 2015 г, Таня Орманова продължава музикалната подготовка на групата.

 
Обратно